LÁTNIVALÓK BÁBOLNÁN

Bábolna Nemzeti Ménesbirtok

A lótenyésztésnek, a lovashagyományoknak Bábolna az egyik fellegvára Magyarországon. A több mint 200 éve alapított Bábolnai Ménesbirtok természeti érték, kiváló minősítésű angol és arab telivérek kerülnek ki innen. A település múzeumainak nagy része a lovas múlthoz kötődik (Lovasmúzeum; Kocsimúzeum)

Ménesudvar kertje

A jó állapotban lévő Szapáry kastély történelmi értékű tájképi parkjában található egy közel 300 éves akácfa, amit az ország legöregebb akácaként tartanak számon.

Bábolnai Arborétum

Az arborétum gyűjteményében 65 lombos, 44 örökzöld fa- és 19 cserjefaj él. Európában egyedülálló látványosság az itt létrehozott Híres Lovak Emlékparkja. Az Emlékpark az elpusztult híres lovaknak állít emléket kopjafás sírhalmokkal. Az arborétumban két kis tó is található.

Ötösfogat Étterem és Zsolnay Kávéház

A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok történelmi épület együttesében, a Bábolnai Tiszti Kaszinó impozáns épületében található az étterem és a kávéház.

Bábolna Strand- és Termálfürdő

A Bábolna Strand- és Termálfürdő 2020 nyarán nyitotta meg kapuit. A 3 hektáros területen három termálmedence, élmény-, gyermekmedence és szauna kínál kikapcsolódási lehetőséget.

Szabadidőpark

A Bábolna Strand- és Termálfürdő mellett elhelyezkedő közel 7 hektáros Szabadidőpark az ideérkezők aktív pihenését szolgálja a tenisz- és futópályával, csónakázótóval, tanösvénnyel, szánkódombbal, szabadtéri fitnesz-parkkal és játszótérrel.

Bábolna Helytörténeti Gyűjtemény

A helytörténeti múzeumban az állandó kiállítás Bábolna helytörténeti kincseit őrzi. Az időszakos kiállítások a város életéről, a helyi közösségek aktuális eseményeiről szólnak.

Ölbői-tó

Bábolnától 10 km-re található Ölbő puszta. Csodálatos környezetben lehet eltölteni rövidebb-hosszabb időt túrázással, horgászattal.

KÖRNYÉKBELI PROGRAMOK, NEVEZETESSÉGEK

Monostori erőd – Komárom (18 km)

Közép-Európa legnagyobb újkori erődje 1850-1871 között épült. Az erődrendszert a két világháború között laktanyaként és kiképzőközpontként használták. 1945-1991 között a szovjet csapatok legnagyobb fegyverraktára volt. Ezt követően az erőd katonai szerepe megszűnt, a hadtörténeti műemléket ma már a nagyközönség is láthatja.

Brigetio Gyógyfürdő – Komárom (22 km)

1965-ben 1268 m mélységben 62 C-os termálvízre bukkantak Komáromban. A gyógyvíz többféle betegség kezelésére alkalmas. Számtalan beltéri és szabadtéri medence áll rendelkezésre minden korosztály számára.

Rába Quelle Fürdő – Győr (36 km)

A 2003-ban megnyílt gyógy-, termál- és élményfürdő a Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál lévő félszigeten épült, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a történelmi belvárosra.

Püspöki Székesegyház – Győr (35 km)

A Győri Püspökséget Szent István király alapította. A győri Bazilika alapjait is az ő ideje alatt rakták le. A gótikus kápolnában található a Szent László herma és Boldog Apor Vilmos püspök síremléke is.
Érdemes sétát tenni a hangulatos belvárosban és a számos műemlék épülettel rendelkező Széchenyi téren.

Tatai vár – Tata (30 km)

A tatai vár hat évszázad építészeti jegyeit viseli magán. Csodálatos környezetben az Öreg-tó partján fekszik.

Pannonhalmi Bencés Főapátság – Pannonhalma (33 km)

A Bencés Főapátság a Kisalföldből kiemelkedő 282 m magas Szent Márton hegyen található. A tájegységet uraló Főapátság történelmi épületegyüttese bemutatja hazánk 1000 éves történetének különféle építészeti stílusait. (bazilika, altemplom, középkori kerengő, bencés könyvtár)

Mini-Magyarország makettpark – Kisbér (21 km)

A látogatók megcsodálhatják Magyarország nem mindennapi látványosságait miniben.

Amit még érdemes megnézni:

  • Turul-emlékmű – Tatabánya
  • Esztergomi Bazilika – Esztergom
  • Tatai Fényes Tanösvény – Tata
  • Bokodi úszó falu – Bokod
  • Rám Szakadék – Dömös
  • Majk Kamalduli Remeteség – Oroszlány
  • Ászári Miniskanzen – Ászár
  • Neszmélyi hajóskanzen – Neszmély
  • Vértesszőlősi előembertelep – Vértesszőlős
  • Agostyáni Arborétum – Tata